Wat komt er allemaal kijken bij de geboorte van een baby?

De komst van een baby is een van de meest bijzondere momenten in het leven die je kan meemaken. Maar het is tegelijkertijd ook een moment die gepaard kan gaan met veel onzekerheden. Er komt namelijk veel kijken bij de komst van een baby en dit begint al tijdens de zwangerschap. Hierbij een kijkje in de voorbereidingen en alvast een paar handige tips om de aanstaande ouders op weg te helpen naar het prachtige avontuur! Misschien interessant voor jou of voor iemand in je omgeving die zwanger is.

Hoera zwanger!

Vanaf het moment van de positieve test, begint het circus. De een wil het meteen aan iedereen vertellen, de ander wacht liever de termijnecho af van 10-12 weken. Misschien wil je weten of het een jongetje of een meisje wordt? Dat kan rond de 20 weken echo. Ben je eenmaal zo ver dat je het nieuws wilt gaan delen, zoek dan eens op originele manieren om dit te doen. Een belletje of appje naar iedereen kan uiteraard, maar het is veel leuker om er iets bijzonders van te maken. Pak bijvoorbeeld een rompertje in, of bak een taart bakken met een kleurtje erin. Al helemaal leuk voor de onthulling bij aanstaande opa’s en oma’s of ooms en tantes.

Babykamer inrichten

Een van de leukste dingen om te mogen doen is het inrichten van de babykamer. Welk kleurtje komt er op de muur, komen er nieuwe babykamer meubels of zijn er leuke oude meubeltjes om op te knappen en te pimpen? Maar ook het kiezen van accessoires is een heerlijke bezigheid. Wat is er allemaal nodig bij de komst van een baby?

 • Wieg of ledikant
 • Kledingkast
 • Commode
 • Wandplank om verzorgingsproducten dicht bij de hand te hebben
 • Comfortabele stoel om te zitten om je baby ’s nachts te voeden
 • Nachtlampje
 • Luieremmer
 • Babyfoon

Baby accessoires compleet maken

Naast het inrichten van de babykamer, is ook het compleet maken van de baby accessoires een plan van aanpak. Denk bijvoorbeeld aan de volgende accessoires:

 • Kinderwagen: Kies een kinderwagen die past bij je levensstijl en behoeften. Worden er veel wandelingen gemaakt in de stad of juist op onverharde wegen? Er zijn heel veel verschillende modellen verkrijgbaar met allemaal hun eigen plus- en minpunten. Denk goed na over hoe, wanneer en waar de kinderwagen het meest gebruikt gaat worden en pas de keuze daar op aan.
 • Box: Een box is een veilige plek voor een baby om bij te komen, om te spelen en als ouder handig om de baby in te leggen zodra je vrije handen wilt. Maar het is ook een groot ding dat vrij lang in de woonkamer staat en later ook even op zolder te wachten op een eventueel volgend kindje. Denk bij het kopen van een box na over de veiligheid, de vorm van de box (wordt het rond of vierkant), evt. opklapbaar, en het comfort.
 • Draagzak: Het kan voor ouders heel handig zijn om je kindje dicht bij je te hebben. Je hebt als ouders je handen vrij en je kindje voelt zicht veilig en geborgen. Het is tevens ideaal wanneer voor een wandeling, om een boodschapje te doen of wanneer een kindje huilerig is en troost nodig heeft.
 • Handige en praktische items: Denk ook aan praktische items, zoals een luiertas, kolfapparaat wanneer je als moeder borstvoeding wilt geven, flessenwarmer, extra flessen en flessenspenen, autostoel, kinderstoel en een buggy.

Babynaam bedenken

Tegenwoordig kun je op internet voldoende inspiratie vinden als het gaat om babynamen. Tip: Zet ook altijd je achternaam achter een babynaam die je bedenkt. Soms past het perfect en soms is het geen match met elkaar waardoor een twijfelgeval toch makkelijk kan afvallen. En vergeet niet om de betekenis achter een naam te achterhalen. Misschien vind je de naam prachtig, maar de betekenis minder mooi.

Geboortekaartje uitzoeken

Er zijn ontzettend veel soorten en maten geboortekaartjes verkrijgbaar. En er is bovendien inspiratie genoeg te vinden op het internet, maar ook in winkels waar geboortekaartjes gemaakt kunnen worden, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Wat wordt er allemaal op een geboortekaartje geschreven? In ieder geval de naam, geboortedatum, gewicht en lengte van de baby en een persoonlijke boodschap. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het invullen van de komst van bezoek, want een paar weekjes rust voordat er bezoek komt, kan prettig zijn. Bezoek tijdens de kraamweek ontvangen of misschien juist liever daarna? Laat bezoek ook altijd eerst bellen of appen voor ze op kraambezoek komen, dus vergeet telefoonnummers niet op het geboortekaartje te vermelden.

👉 Bekijk onze unieke geboortekaartjes.

Genieten van de kraamtijd

Tijdens de eerste dagen worden kersverse ouders overspoeld met berichtjes, telefoontjes en kaartjes van iedereen die wil feliciteren met het wonder dat geboren is. Dit zijn echt bijzondere momenten om van te genieten. Alle gelukswensen en felicitaties vragen om een mooi plekje!

 • Hang alle ontvangen kaartjes met een houten wasknijper aan een touw of kralenslinger en hang ze op in de slaapkamer of woonkamer om de komende tijd te zien hoe bijzonder het is dat iedereen zijn felicitaties deelt.
 • Er zijn ook speciale kaartenrekken of ophangsystemen verkrijgbaar waaraan je de kaarten kunt bevestigen met speciale clips.
 • Bevestig stevig touw over een grote kast en hang de kaarten zijdelings aan de touwen langs de kast met een wasknijper.
 • Zoek een grote tak in het bos en hang daar touwtjes aan waaraan de kaarten kunnen hangen.
 • Koop een groot canvas doek en span daar linten omheen die kruislings bevestigd worden. Zorg dat het lint strak gespannen zit, zodat je er kaarten achter kunt bevestigen.
 • Nog een tof houten paneel in de schuur liggen? Bevestig de kaarten met bijvoorbeeld een punaise of hang ze aan een touw.

Na een poosje kunnen alle kaarten bewaard worden in een mooie opbergdoos of plak ze in een groot album. Superleuk voor later! 

Ben jij een gelukkige die dit allemaal mee mag maken, geniet van alle voorbereidingen en vooral ook van het ouderschap. Het zijn bijzondere momenten, die verdienen de juiste aandacht. 

Ken je iemand in je omgeving die zwanger is? Stuur diegene een kaartje om te laten zien dat je aan haar of hem denkt. Wat dacht je van onze ‘You got this’ om ze wat morele steun te geven. Dat kunnen ze best gebruiken! Is er eenmaal een babytje geboren? Dan kan je ze leuk feliciteren met onze Eenhoorn, Rocket of Tukan regenboogmakers. Meteen een super leuk cadeautje voor op de kinderkamer.

Fotocredits: Unsplash Kelly Sikkema en Tim Bish