Vijf moeilijke momenten in het leven en hoe daarmee om te gaan

Het leven zit vol mooie, maar helaas ook minder mooie momenten. Iedereen ervaart de welbekende ups and downs, waarbij de downs behoorlijk zwaar kunnen wegen. We weten ook dat iedereen ermee te maken krijgt. Of het nu gaat om ziekte, verlies, werkloosheid, een relatiebreuk of andere tegenslagen, ze horen helaas bij het leven. Het is belangrijk om, zeker tijdens moeilijke momenten, te weten dat je er niet alleen voor staat. Voor deze vijf moeilijke momenten geven we enkele tips over hoe je ermee om kunt gaan.

1. Ziekte

    Van een tijdelijke aandoening zoals een knie- of heupoperatie, tot een diagnose van een ernstige of ongeneeslijke ziekte. Dit is een van de meest ingrijpende ervaringen die iemand kan meemaken en kan een behoorlijk verdrietig, machteloos en angstig gevoel met zich meebrengen.

    Hoe ermee om te gaan:

    • Zoek steun: Praten is een van de belangrijkste dingen om te doen. Praat met vrienden, familie of een huisarts of specialist. Het delen van je gevoelens kan helpen om de last te verlichten en je gevoelens een plekje te geven.
    • Blijf geïnformeerd: Of het nu voor jezelf is of voor iemand in je omgeving, blijf op de hoogte van de ziekte, behandelingsopties en manieren om de symptomen te verlichten of te verwerken.
    • Leef in het moment: Probeer te genieten van de kleine dingen in het leven en je minder druk te maken over dingen waar je weinig invloed op kunt uitoefenen. Ook al is dat makkelijk praten, probeer het toch.

     

    2. Sterfte

      Helaas hebben we allemaal een keer te maken met het verlies van een dierbare. Het is een van de meest verschrikkelijke en verdrietige momenten die je maar bedenken kunt.

      Hoe ermee om te gaan:

      • Geef en gun jezelf de tijd: Het verlies van een dierbare is een rouwproces dat tijd nodig heeft. Gun jezelf die tijd ook, dit kan namelijk een hele lange weg zijn. Verdriet mag en moet er zijn. Dit hoort bij het rouwproces.
      • Blijf verbondenOmring jezelf met liefdevolle mensen die je steunen en willen luisteren naar je verhalen. Koester je dierbare relaties, deel herinneringen en praat over je gevoelens. Dit kan een leegte enigszins opvullen en het verdriet en de pijn verlichten.
      • Zoek professionele hulpSoms kan praten met een huisarts, vertrouwenspersoon of rouwtherapeut helpen om je emoties te verwerken. Zij kunnen je tips geven om het verdriet, de rouw en de leegte aan te pakken.

      3. Baan verliezen

      Het verliezen van een baan kan niet alleen financieel, maar ook emotioneel zwaar zijn. Het kan het zelfvertrouwen aantasten en zorgen voor onzekerheid over de toekomst. Hierdoor kun je volledig uit balans raken.

      Hoe ermee om te gaan:

      • Blijf positief: Probeer je te richten op de nieuwe kansen en mogelijkheden. Waar een deur dicht gaat, gaat er ook altijd weer een andere deur open. Een positieve houding kan helpen om nieuwe kansen te zien en te ontdekken.
      • Neem de tijd: Haal alles eruit wat erin zit en overweeg of je wilt doorgaan in je huidige vakgebied of een nieuwe richting wilt inslaan. Je hebt nu de kans en de tijd om te werken aan nieuwe plannen, om je skills op te frissen of om een totale carrièreswitch te gaan voorbereiden. Go for it!
      • Netwerken: Praat met mensen in je netwerk. Zij kunnen je misschien helpen aan een nieuwe baan of waardevolle tips geven. Door je netwerk uit te breiden, komen er vanzelf nieuwe ideeën en waardevolle kansen voorbij die je vooraf niet had bedacht.

       

      4. Relatie verbroken

        Een relatiebreuk kan emotioneel zwaar zijn, vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Het kan het gevoel van eigenwaarde beïnvloeden en een gevoel van verlies en eenzaamheid veroorzaken. Het haalt de structuur en balans weg, waardoor je je volledig op drijfzand kunt voelen.

        Hoe ermee om te gaan:

        • Neem tijd voor jezelf: Geef jezelf de ruimte om de breuk een plekje te geven en het verdriet te verwerken. Neem even afstand om zelf beslissingen te kunnen en durven maken.
        • Zoek steun: Praat met vrienden en familie. Ze kunnen je helpen om je gevoelens te verwerken en je op weg helpen om de juiste balans weer te vinden. Accepteer of vraag hulp van anderen om je te helpen ontzorgen en alle ruimte te hebben om goede beslissingen te kunnen maken.
        • Focus op zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, te sporten en voldoende nachtrust te hebben. Blijf vooral dingen doen die je leuk vindt, hiermee voel je je een stuk positiever en dit draagt bij aan het verlichten van verdriet.

         

        5. Tegenslagen

          Iedereen ervaart tegenslagen, of het nu gaat om mislukte plannen, financiële problemen of andere onverwachte gebeurtenissen. Het kan ontmoedigend zijn en je motivatie compleet doen verdwijnen. Probeer niet op te geven, maar focus op de dingen die wel goed gaan. Dit helpt je om je beter te voelen en vooruit te komen.

          Hoe ermee om te gaan:

          • Blijf altijd flexibel: Door flexibel te blijven en bereid te zijn je plannen aan te passen en nieuwe wegen te verkennen, kun je beter omgaan met onverwachte veranderingen.
          • Leer van de ervaring: Soms is het een harde les, maar probeer te begrijpen wat er misging en wat je ervan kunt leren. Het brengt je meestal iets positiefs en dit kan je helpen om in de toekomst beter voorbereid te zijn.
          • Stap voor stap: Stel nieuwe doelen voor jezelf en werk stap voor stap aan oplossingen. Kleine successen kunnen je helpen gemotiveerd te blijven en zorgen ervoor dat het behapbaar blijft.

           

          Ken je iemand die een van deze moeilijke momenten doormaakt, bel om diegene een luisterend oor te bieden of stuur een kaartje en laat weten dat ze er niet alleen voor staan. Lees hier mijn schrijftips wat op de kaart te schrijven. Want een teken van steun geven en ontvangen is zo waardevol!

          Kom je er met bovenstaande tips niet uit, schroom dan niet om hulp te vragen bij een professional en samen te kijken naar oplossingen. Heel veel sterkte en vooral succes gewenst!