Krijg jij wel eens een compliment? Dat voelt fijn, toch?! Maar waarom is dat eigenlijk zo fijn? Wat doet het met je en hoe kan je het beste een compliment geven? Wist je dat complimenten geven en ontvangen de sfeer verbeteren, meer positiviteit, productiviteit en creativiteit brengen én je zelfvertrouwen een flinke boost geven? Redenen genoeg dus om vaker een compliment uit te delen. En dat gaat zeker lukken met onderstaande tips.
Wat is een compliment?
Een compliment is een uiting van waardering of bewondering die je aan iemand anders geeft. Het kan bijvoorbeeld gaan over iemand zijn of haar uiterlijk, persoonlijkheid, gedrag of prestaties. Een compliment hoeft niet ingewikkeld te zijn, juist niet! Een klein gebaar kan al een enorme positieve impact hebben en gewaardeerd worden. Een compliment is bedoeld om iemand een positief gevoel te geven en het geeft de gever ook een prettig gevoel. We zouden allemaal veel vaker complimentjes kunnen uitdelen. Daar wordt toch iedereen happy van? Én, niet alleen de ontvanger geniet van de positieve effect van een compliment. Ook de gever profiteert. Het geven van een compliment zorgt voor een betere relatie, en geeft tevens een geluksgevoel.
Hoe geef je een compliment aan iemand?
De impact van een compliment hangt af van hoe goed het compliment is. Algemene, nietszeggende opmerkingen doen weinig goeds, zowel bij het geven als het ontvangen. Bijvoorbeeld, zeggen dat iemand mooie kleren aan heeft, heeft niet veel invloed op de sfeer of de relatie, omdat dat aan iedereen gezegd kan worden. Maar als je zegt: "Ik waardeer het echt dat je altijd zo goed naar me luistert, het maakt dat ik me echt gehoord voel!" zal dat een positief effect hebben en de relatie versterken.
Denk je te veel na over het geven van een compliment, dan komt het waarschijnlijk niet oprecht over. Een compliment komt meestal direct in je op of misschien bedenk je een compliment vooraf, maar dan weet je vaak wel waar je de ontvanger positief mee kunt verrassen. We hebben een aantal tips om iemand een welgemeend compliment te geven:
- Zorg ervoor dat je een oprecht compliment weggeeft. Iets wat je echt meent. Spreek vanuit je gevoel en beleving. Zo kan je iemand echt raken.
- Maak het specifiek en concreet. Details maken hem individueel en persoonlijk en dragen bij aan echthied.
- Focus alleen op de positieve aspecten in je compiment. Negatieve opmerkingen of kanttekeningen doen je compliment meteen teniet.
- Last but not least: Kies het juiste moment. Zorg dat je alle aandacht hebt zodat je compliment ook echt gehoord wordt. Stem het moment af en schat ook in of de ontvanger het waardeert op dat moment.
Aantal leuke tips om iemand mee te complimenteren:
- Werkgerelateerd compliment: "Ik bewonder echt jouw toewijding op het werk. Je hebt niet alleen oog voor de grote lijnen, maar ook voor de kleine details. Jouw grondigheid en nauwkeurigheid maken echt een verschil in het team."
- Sociaal compliment: "Jouw luisterend oor betekent veel voor me. Het is zo merkbaar dat je oprecht geïnteresseerd bent in anderen en dat je de tijd neemt om echt te begrijpen wat er speelt. Dat maakt onze gesprekken altijd waardevol."
- Creatief compliment: "Ik ben altijd onder de indruk van jouw creatieve talenten. De manier waarop je kleuren en vormen combineert in je kunst is werkelijk prachtig. Het geeft me altijd een positieve energie als ik naar je creaties kijk."
- Zelfzorg compliment: "Je hebt een geweldige manier om voor jezelf te zorgen. Het feit dat je tijd maakt voor zelfreflectie en persoonlijke groei, getuigt van een sterk karakter. Het inspireert me om ook meer te investeren in mijn eigen welzijn."
- Organisatorisch compliment: "Jouw vermogen om georganiseerd te blijven, zelfs in stressvolle situaties, is bewonderenswaardig. Het valt me op hoe je altijd alles op een rijtje hebt, en dat zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Een echte leiderschapskwaliteit!"
- Vriendschaps compliment: "Jij bent werkelijk een rots in de branding. Het maakt niet uit wat er gebeurt, jij staat altijd voor me klaar met een luisterend oor, een bemoedigend woord of praktische hulp. Je onvoorwaardelijke steun is voor mij van onschatbare waarde en ik prijs me echt gelukkig met een vriendin zoals jij. Bedankt dat je er altijd bent, no matter what. Jouw aanwezigheid maakt elke uitdaging een stuk lichter."
- Nieuwe stappen: “Wat dapper van je dat je een nieuwe baan gaat zoeken. Het feit dat je stappen durft te zetten buiten je comfortzone getuigt van een indrukwekkende vastberadenheid. Je laat zien dat je openstaat voor groei en nieuwe uitdagingen, en dat is echt inspirerend. Ik geloof er sterk in dat jouw vasthoudendheid en moed je ver zullen brengen in je professionele reis. Ga ervoor, je verdient alle succes!"
Wat doet het met je als je een compliment ontvangt?
Een compliment geven geeft een goed gevoel, maar een compliment ontvangen is misschien nog wel veel waardevoller. Complimenten ontvangen geeft een boost in je zelfvertrouwen en ze zorgen ervoor dat je je gewaardeerd en gehoord voelt. Het geven van complimenten kan ook bijdragen aan het opbouwen van vriendschap, liefde en verbinding, omdat je laat zien dat je oprechte aandacht hebt voor anderen.
Complimenten dragen bij aan het creëren van een positieve sfeer in verschillende omgevingen, zoals thuis in je gezinssituatie, maar ook op het werk onder collega’s en/of klanten. Het kan de algehele stemming verbeteren en spanning verminderen en kan mensen motiveren en enthousiasmeren. Complimenten kunnen ook zorgen voor een betere communicatie én bijdragen aan een positief zelfbeeld. Voldoende redenen dus om vaker een complimentje uit te delen!
Geef vaker een compliment
Het geven en ontvangen van complimenten draagt bij aan het opbouwen van positieve relaties, het versterken van zelfvertrouwen en het creëren van een algemeen positieve omgeving. Het is een simpele, maar waardevolle manier om verbinding te maken met anderen en de algehele welzijn te bevorderen. Dus geef vaker een compliment, daar wordt de wereld een stukje positiever en waardevoller van!
👉 Ook interessant om te lezen: Sta positiever in het leven met deze tips