Alles wat je moet weten over Decemberzegels

Met de decemberzegels van PostNL verstuur je extra feestelijk en voordelig al je kerstkaarten en nieuwjaarswensen. Ik heb hier even alles voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over de decemberzegels. 

Bijzondere ontwerpen

Elk jaar wordt een andere illustrator/kunstenaar uitgenodigd om 10 decemberzegels te ontwerpen. In 2021 had de fantastische paper artist Geertje Aalders prachtige papieren winterse landschappen gemaakt. Allemaal knipkunstwerken gemaakt die volledig uit lagen gekleurd papier bestonden. In 2022 hadden we vrolijke taferelen in bonte kleuren van illustrator Miriam Bos. En dit jaar brengen de sfeervolle illustraties van Linde Faas je naar het hoge noorden waar ze woont. Mens en dier maken daar nieuwe herinneringen en genieten van het geluk dat in kleine dingen zit. Stuk voor stuk zijn het kunstwerkjes die je envelop opvrolijken en dat is extra feestelijk op de deurmat.

Voordeligere post

De zegels zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens goedkoper dan ‘normale’ brieven. Even een snelle rekensom. Een normale postzegel voor binnenlandse post kost 0,96 (t/m 20g) en 1,92 (t/m 50gr). Je koopt een vel met 20 decemberzegels bij PostNL voor €18,20. Dat is dus €0,91 per zegel. Eén zegel kan je gebruiken voor al je kerstpost tot en met 50 gram. Dat is dus 30 gram meer dan bij ‘normale’ brieven. Leuk voor kleine cadeautjes! Én, als je twee vellen koopt bij een PostNL-punt dan krijg je daar zelfs nog een klein cadeautje bij. 

De postzegels zijn ook steeds duurder geworden de afgelopen periode. In 2001, tijdens de invoering van de Euro waren de decemberzegels nog maar 27 cent. In 2010 waren ze 34 cent, en zo is er elk jaar 5 cent erbij gekomen en staan we nu al op 91 cent. Heb je dus nog oude decemberzegels liggen? Gebruik ze dan, dan stuur je je post nóg voordeliger. Of koop dit jaar extra decemberzegels, alvast voor de komende jaren.

Wat als ik meer dan 50 gram wil versturen?

Is je post zwaarder dan 50 gram? Plak dan meerdere decemberzegels of gebruik de speciale bijplakzegels (t/m 100g = 2 zegels, t/m 350g = 3 zegels). 

Komt mijn post wel optijd aan?

Het zijn drukke tijden voor de postbode. Bij PostNL doen ze hun best om de post met decemberzegels erop binnen drie werkdagen te bezorgen. Bezorgdagen zijn van dinsdag t/m zaterdag. Tip: Wil je in december post versturen die de volgende dag al in huis is, gebruik dan een standaard postzegel en geef je post af bij een PostNL-punt. 

Wanneer kan ik de decemberzegels gebruiken?

Vanaf half november (op een maandag) tot en met 6 januari zijn de zegels geldig. Buiten de kerstperiode mag je ze ook gebruiken, alleen moet je dan wel speciale bijplakzegels (speciale postzegels van 2, 3 en 5 cent) erbij plakken tot het dan geldende tarief. 

Ik heb nog oude decemberzegels liggen, zijn die nog geldig?

Oude decemberzegels kun je ook gewoon gebruiken. Decemberzegels van 2010 t/m nu met de opdruk 'december' zijn nog steeds geldig. Je hoeft dus geen zegeltjes bij te plakken tijdens de feestdagen. Heb je nog decemberzegels met een bedrag in euro's? Die mag je gebruiken als je bijplakt tot het huidige decemberzegeltarief van € 0,91.

Kerstpost naar het buitenland

Je kunt de decemberzegels ook gebruiken voor de kerstkaarten die je naar het buitenland verstuurt. Met 2 decemberzegels verstuur je jouw kerstkaarten naar alle bestemmingen wereldwijd. Tot en met 50 gram natuurlijk.

Zijn er nog regels over het formaat van de post?

De kerstpost moet rechthoekig of vierkant zijn en moet door de brievenbus passen. Ook moet hij dichtgeplakt zijn. Minimale formaat: 9 x 14 cm, maximale formaat 38 x 26,5 x 3,2 cm. Het mag dus ook met brievenbuspakjes. Ideaal voor lichte brievenbuscadeaus, maar denk aan die 50 gram. 

Dus, twijfelde je nog om kerstpost te versturen? Heb je nog oude decemberzegels thuis liggen? Haal een paar originele kerstkaarten in huis en stuur ze naar een paar mensen dit jaar. Het hoeven er niet veel te zijn. Gewoon een paar voor de allerliefste.

Nog even alles op een rijtje:

• 1 decemberzegel = 50 gram binnenland
• Minimale formaat: 9 x 14 cm
• Maximale formaat 38 x 26,5 x 3,2 cm
• Is je post zwaarder dan 50 gram? Plak dan meerdere decemberzegels of koop speciale bijplakzegels.
• De decemberzegels zijn geldig t/m 6 januari. Maar je mag ze het hele jaar door gebruiken!
• Plak na 6 januari bij tot het geldende tarief van een gewone postzegel.
• Decemberzegels van 2010 t/m 2021 met de opdruk 'december' zijn nog steeds geldig. Je hoeft dus geen zegeltjes bij te plakken tijdens de feestdagen.
• Oude decemberzegels met een bedrag in euro's mag je gebruiken als je bijplakt tot het huidige decemberzegeltarief van € 0,91.
• Met 2 decemberzegels verstuur je jouw kerstkaarten naar alle bestemmingen wereldwijd.