Waarom we blij worden van regenbogen

Gister zag ik er weer eentje. Het was een hele regenboog, en als je goed keek was hij ook nog dubbel. Hij was werkelijk prachtig! Zelfs ons potje tennis werd er even voor stilgelegd. Het is een magische verschijning, een kadotje van de natuur. Het is onvoorspelbaar en duurt altijd maar even. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, hier draait iedereen altijd even hun hoofd voor om. Mensen worden nou eenmaal gelukkig van het zien van een regenboog, maar waarom is dat? Hieronder de verschillende betekenissen van de regenboog.

Hoe ontstaat een regenboog

Wanneer waterdruppels door de zon worden beschenen ontstaat er een regenboog. Het witte zonlicht is opgebouwd uit de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Elke kleur heeft een andere golflengte, waardoor ze net op een andere manier afbuigen. Rood buigt daarbij het minst af, en violet het meest. Zo ontstaat er een waaier van kleuren onder een hoek van 40 tot 42 graden.

Kleurrijk

Mensen houden van kleur. Het gezegde is niet voor niks: ‘Geef kleur aan je leven.’ De regenboog is een explosie van kleur, maar wel netjes geordend. In zijn eenvoud is het een genot voor het oog.

 

Viering van diversiteit

Iedereen is anders, en toch vormen we samen 1 mooi geheel. De regenboog is sinds de jaren zeventig hét symbol van de lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Wees trost op wie je bent, wat je bent en hoe je dit bent. Jou diversiteit is ons rijkdom. Just be you.

Verbinding met het hiernamaals

Een regenboog staat symbool voor de brug tussen hemel en aarde. Het verbindt het aardse met het goddelijke. De zichtbare wereld valt even samen met het onzichtbare, magische en bovennatuurlijke. Een regenboog is ook enorm vluchtig, dus het oefent ons ook meteen in loslaten. 

Troost

Zonder regen geen regenboog. Maar ook niet zonder zon. Een regenbui associeer je meestal met verdriet en tegenslag. En een stralende zon met blijdschap en voorspoed. Dat blijkt wel uit het spreekwoord ‘na regen komt zonneschijn’. Wanneer deze tegenpolen elkaar tegenkomen ontstaat er een fenomeen dat beiden overstijgt, de magische verschijning van de regenboog. Als mensen bij intens verdriet een regenboog zien, putten zij er troost uit. Het lijkt dan alsof iets hen wil zeggen dat het goed is zoals het is. Het verdriet mag er zijn. Er ontstaat een gevoel van acceptatie en berusting.

Teken van engelen

Sommige mensen geloven dat engelen herkenbare tekens of symbolen om te laten weten dat ze er zijn. Zo wordt ook gezegd dat het zien van een regenboog een teken van engelen is om je eraan te herinneren dat je er niet alleen voor staat. Hoe donker het nu ook om je heen lijkt, op een dag schijnt ook voor jou weer de zon. Het zou ook kunnen betekenen dat je wens in vervulling komt, of dat je op de juiste weg zit en dat de engelen je aanmoedigen om verder te gaan. Of je in engelen gelooft of niet, toch een fijne gedachte dat je er niet alleen voor staat en dat er voor je gezorgd wordt.

Regenbogen en kinderen

Kinderen zijn dol op regenbogen. Alleen al de vrolijke kleurtjes zijn zo vrolijk en optimischisch. Een kleurrijke, hoopvolle droomwereld met wolkjes, regenbogen en eenhoorns dat gun je toch iedereen!

Pot met goud

De regenboog is ook het symbool van voorspoed en rijkdom, gesymboliseerd met de pot met goud die onderaan de regenboog staat. Het geeft hoop.

Overgangsperiode en verandering

De regenboog staat ook symbool voor een overgangsperiode en verandering. Kinderen tekenen hem vaak in periodes waarin er veel gebeurt of verandert. Zoals de overgang van thuis naar school. Of van groep 2 naar groep 3 (een intensieve overgang voor veel kinderen!). Maar ook veranderingen zoals bijvoorbeeld een verhuizing of echtscheiding maken dat kinderen meer regenbogen tekenen. En als laatste; regenbogen gaan over hoop. Hoop op verandering en andere, wellicht betere, tijden.

Dankbaarheid

Het aanschouwen van een regenboog is een geschenk, en als we hun schoonheid tegenkomen, is het de perfecte tijd om dankbaar voor alle geschenken in ons leven te zijn, volgens de meeste culturen.

Geef een regenboog

De regenboog maakt ons blij en geeft dus hoop en troost. Een symbool voor een lichtpuntje in moeilijke tijden, ‘achter de wolken schijnt te zon’ en de belofte van een nieuw begin. Er is maar 1 klein zonnestraaltje nodig om een donkere regenbui omtetoveren tot een prachtige regenboog! De regenboog zou dus een prachtig cadeautje zijn voor iemand die je een hart onder de riem wilt steken of wilt laten weten dat je er voor hem of haar bent. Ware het niet dat zo'n regenboog toch wat, tja.... lastig geven is ;) Daarom is de regenboogmaker raamstickers een prachtig symbolisch cadeau voor iemand die wel een klein regenboogje kan gebruiken!