Waarom en hoe vertellen dat je van iemand houdt

Hoewel Valentijnsdag de dag is om je liefde voor iemand te verklaren, kan dit natuurlijk het hele jaar door. Het werkt zelfs beter wanneer je het doet op onverwachte momenten. Houden-van komt niet alleen voor in romantische relaties, er zijn nog meer vormen van liefde zoals je vriendschappen en familie waar je hechte banden mee hebt. Het is belangrijk om iedereen waarvan je houd dát te laten weten. Waarom en hoe vertel ik je graag. 

Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand hun liefde zou verklaren aan iemand anders. Sommige mensen doen dit omdat ze het gevoel hebben dat ze de andere persoon echt begrijpen en om hen heen willen zijn. Anderen verklaren hun liefde omdat ze de andere persoon graag beter willen leren kennen en een hechte band willen opbouwen. Soms kan het verklaren van liefde ook gewoon een uitlaatklep zijn voor intense emoties en een verlangen om iets speciaals te delen met iemand anders. Kortom, de redenen kunnen variëren, maar in wezen gaat het erom dat iemand de andere persoon waardeert en graag dichter bij hen wil zijn. 

Valentijnsdag, zo vier je de dag van de liefde

Wat voor effect heeft het?

Door te laten weten dat je van iemand houdt, laat je de ander weten dat ze gewaardeerd zijn en je de relatie belangrijk vindt. Het is meteen een herinnering voor de ander dat hij of zij niet alleen is en dat er iemand is die om hen geeft. Gewaardeerd voelen, of te weten dat je er toe doet, geeft niet alleen een boost in iemand zijn dag, maar kan ook een positieve impact hebben op iemands mentale gezondheid. Daarnaast versterkt het je relatie en verrijk je het met positiviteit, waar jullie beiden plezier van zullen hebben.

3 Belangrijke redenen waarom verrassen zo leuk is

Hoe te vertellen?

Er zijn veel manieren om je dierbaren te laten weten dat je van ze houdt. Hier zijn enkele voorbeelden hoe je het ze kunt vertellen:

  1. Vertel het hun. De meest directe manier om iemand te laten weten dat je van ze houdt, is door het hun te vertellen. Gewoon in een persoonlijk gesprek of misschien vind je het fijn om een brief te schrijven.
  2. Laat weten dat je er voor hen bent. Door hen te steunen in moeilijke tijden. Dit kan specifiek door hen te helpen met problemen, of door gewoon een luisterend oor te bieden.
  3. Plan een leuke activiteit. Nodig hem of haar uit om wat leuks te doen, zoals een etentje of een dagje uit. Dit laat hen weten dat je tijd met hen wilt doorbrengen en dat je hen waardeert.
  4. Stuur een kaartje of cadeau. Laat ze wete dat je aan hen denkt. Dit kan gedaan worden voor een specifieke gelegenheid of gewoon zomaar.
  5. Toon ze waardering. Laat weten waarom je iemand waardeerd en complimenteer of bedank ze daarvoor. Jij inspireert me, jij maakt me vrolijk, jij geeft me energie, jij bent er altijd voor mij, jij kan goed luisteren, jij geeft de beste adviezen, jij maakt mij compleet, jij geeft de beste knuffels…
  6. Plan een verrassing. Of het nou een spontaan bezoekje is, of een verrassingsverjaardag feest of weekend, verrassingen zijn altijd leuk. Dit laat hen weten dat je de moeite hebt genomen om iets speciaals voor hen te organiseren.
  7. Wees er voor hen. Wees er voor je vrienden, door hen te helpen in tijden van nood of hen te steunen in tijden van verdriet.

Er zijn veel manieren om iemand te laten weten dat je van ze houdt. Vertel het ze, vertel ze waarom je ze waardeerd, dat je aan ze denkt en dat je er voor hem of haar bent. Zeg het face-to-face of schrijf het in een brief, of soms zijn acties luider dan woorden. Stuur een kaartje of cadeau, plan een verrassing of een leuke activiteit, help elkaar en luister naar elkaar. Zo zal je relatie versterken, jullie beide worden een positiever en liefdevoller mens en de wereld weer een stukje mooier. Wie ga jij laten weten dat je van ze houdt?

Tip: De leukste brievenbus cadeaus vind je hier