De Pride vlag is een iconisch symbool van de lhbtqia+ gemeenschap, dat wereldwijd wordt erkend als een teken van diversiteit, inclusiviteit en trots. Met zijn levendige regenboogkleuren heeft de vlag een diepe symboliek die meer is dan alleen esthetiek. Wat is de betekenis achter deze krachtige vlag en hoe is hij ontstaan? We zochten het voor je uit.
Lhbt, Lhbtiq of Lhbtqia+?
De afkorting lhbt is een overkoepelende term voor mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn. Ook langere afkortingen zijn in gebruik, zoals lhbti, lhbtiq en lhbtqia+: die omvatten nog meer groepen mensen. Elke letter duidt op een groep personen die niet aansluit bij de traditionele indeling in mannen en vrouwen en de traditionele heteroseksuele norm. Welke variant van de afkorting de voorkeur verdient, verschilt per context. De meest voorkomende letters zijn:
Lesbische vrouwen
Homoseksuele mannen
Biseksuele personen
Transgender personen
Queer
Intersekse personen
A-sexual
+ en alle anderen die zich misschien niet thuis voelen bij een van de vorige categorieën
De oorsprong van de regenboogvlag
De regenboogvlag werd voor het eerst ontworpen door Gilbert Baker, een Amerikaanse kunstenaar en activist, in 1978, als symbool voor een vrijheidsdag (Gay Freedom Day Parade) voor homoseksuelen in San Francisco. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. De vlag groeide uit tot internationaal symbool van hoop en eenheid voor de lhbtqia+ gemeenschap.
Origineel had de vlag 8 kleuren, maar toen de Paramount Flag Company de vlag wilde gaan produceren bleek dat de specifieke kleur roze niet gefabriceerd kon worden. Daarnaast bleek in 1979 dat bij het verticaal ophangen van de vlag, dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast. Als gevolg daarvan werden de roze en turkooise baan in de nieuwe versie van deze vlag weggelaten. Sindsdien bestaat de regenboogvlag uit zes strepen.
De symboliek van de kleuren
Elke kleur van de vlag heeft zijn eigen betekenis:
🔴 Rood staat voor leven.
🟠 Oranje staat voor genezing.
🟡 Geel staat voor zonlicht.
🟢 Groen staat voor natuur.
🔵 Blauw staat voor sereniteit.
🟣 Paars staat voor geest.
👉 Lees ook Waarom wij blij worden van regenbogen
Variaties en toevoegingen
Naast de traditionele regenboogvlag zijn er ook verschillende variaties en toevoegingen ontstaan om de diversiteit binnen de gemeenschap verder te benadrukken. Elke vlag draagt bij aan het rijke pallet van de lhbtqia+ gemeenschap en biedt erkenning en zichtbaarheid aan verschillende identiteiten en ervaringen. Hieronder een paar voorbeelden van deze vlaggen:
- De Transgender Trots Vlag, met roze, blauw en wit, vertegenwoordigt de transgendergemeenschap.
- De Biseksuele Vlag, met roze, paars en blauw, vertegenwoordigt biseksuele mensen.
- De Panseksuele Vlag, met roze, geel en blauw, vertegenwoordigt panseksuele mensen.
- De Aseksuele Vlag, met zwart, grijs, wit en paars, vertegenwoordigt aseksuele mensen.
- De Non-binaire Vlag, met geel, wit, paars en zwart, vertegenwoordigt non-binaire mensen.
Progress Pride vlag
In 2018 ontwierp Daniel Quasar De Progress Pride vlag , wat een uitbreiding is van de traditionele regenboogvlag ontworpen door Gilbert Baker. Het doel van deze vlag is om meer inclusiviteit te tonen binnen de lhbtqia+ gemeenschap en specifiek aandacht te schenken aan ondervertegenwoordigde groepen. De Progress Pride vlag behoudt de klassieke regenboogkleuren, maar voegt extra elementen toe:
🖤🤎Zwarte en bruine strepen: Vertegenwoordigen mensen van kleur binnen de lhbtqia+ gemeenschap, die soms extra uitdagingen en discriminatie kunnen ervaren.
🩵🩷🤍Lichtblauw, roze en witte strepen: Symboliseren de transgender gemeenschap en benadrukken de noodzaak van inclusiviteit voor genderdiversiteit.
Een symbool van diversiteit en bron van hoop
De regenboogvlag vertegenwoordigt niet alleen de diversiteit binnen de lhbtqia+ gemeenschap, maar herinnert ons er ook aan dat liefde in al zijn vormen gevierd moet worden en dat iedereen het recht heeft om trots te zijn op wie ze zijn. De Pride vlag heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd voor gelijke rechten en acceptatie van lhbtqia+ mensen over de hele wereld, en blijft een krachtig symbool van solidariteit en strijd tegen discriminatie en onderdrukking.
Het herinnert ons eraan dat we moeten blijven vechten voor gelijke rechten en acceptatie voor alle mensen, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Zolang er nog steeds ongelijkheid bestaat, zal de regenboog een symbool zijn van hoop en inspiratie. Vier daarom de diversiteit en stuur een Just Be You Regenboogmaker naar iemand om ze te laten weten dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn!