3 Belangrijke redenen waarom verrassen zo leuk is

Het leven zit vol voorspelbare, maar ook onvoorspelbare verrassingen. Een verrassing is iets dat afwijkt van wat je hersenen hadden verwacht. Dit kan leuk, maar ook minder leuk zijn. Het is bewezen (door Amerikaanse psychologen) dat verrassingen iets doet met ons brein. Zowel iemand verrassen als zelf verrast worden. Daarom hebben we deze 3 belangrijke redenen waarom verrassen zo leuk is. En dan hebben we het hier over de positieve manier van verrassen. Laten we dit vaker doen!

1. Verrassen maakt je gelukkig 

Wie wordt er nu niet blij van een leuke verrassing? Je geluksgevoel maakt een sprongetje wanneer je verrast wordt door iemand in je omgeving. Zeker wanneer je het echt niet verwacht. Maar dat niet alleen, want wanneer jij iemand verrast ervaar je hetzelfde geluksgevoel. Het gelukshormoon dopamine wordt aangemaakt, waardoor je geluksgevoel wordt versterkt. Lucky you! Het woord geluk betekent ‘kwaliteit van leven’, ook wel ‘levensvoldoening’ genoemd, dus je snapt wel waarom we elkaar vaker moeten verrassen. Het zijn de kleine momenten die ervoor zorgen dat we meer kunnen genieten van het leven. 

2. Het zorgt voor een (blijvende) herinnering 

We kunnen beter herinneringen verzamelen dan spullen, toch? En met een verrassing zorg je zeker voor een herinnering. Zelfs soms voor een blijvende herinnering. Als dat geen cadeautje is! Of je nu iemand wilt verrassen met een etentje, een mooi sieraad of een andere mooie boodschap, het zorgt altijd voor een fijne herinnering. Een onverwachts leuke verrassing zal eerder worden herinnerd, dan iets wat je al had verwacht. Je brein slaat de positieve ervaring goed op en blijft daardoor ook langer in het geheugen gegrift. Wellicht weet je over 5 of 10 jaar nog verhalen te vertellen over die leuke onverwachte verrassing. 

3. Verrassen versterkt de band 

Wist je dat iemand verrassen of verrast worden verbindend werkt en de band versterkt? Echt een waardevolle toevoeging van verrassen en verrast worden. Het zorgt er namelijk voor dat je met een andere blik naar degene kijkt die jou verrast of die je wilt gaan verrassen. Het zet je zintuigen op scherp en maakt je aandachtiger naar de persoon, verrassing en situatie. Tof hè! Wil je iemand verrassen, dan ga je nadenken wat je wilt geven of hoe je het gaat brengen. Alleen al het idee dat iemand er tijd in stopt en moeite doet om je te verrassen is al bijzonder, vind je niet?

Hoe ga je iemand op een bijzondere manier verrassen?

Wil je iemand met een mooi cadeau of een bijzondere boodschap verrassen? Het hoeft uiteraard echt niet veel geld te kosten. Verras iemand met bijvoorbeeld:

  • Een brievenbuscadeautje, zoals een vouwbaar vaasje, een raamsticker die regenbogen geeft.
  • Handgeschreven ansichtkaart met een mooie en bijzondere boodschap.
  • Uitnodiging om iemand mee te nemen op wandel-, sport-, keuken- of doedate. Succes gegarandeerd! 
  • Bedenk iets leuks van de bucketlist die iemand heeft. Dit zijn vaak bijzondere en leuke verrassingen die worden gewaardeerd. 
  • Las een klusjesdag in voor iemand die nog een waslijst aan klussen heeft liggen. 
  • Een spontaan belletje of bezoekje aan iemand die ja al maanden of langer niet hebt gezien. 

Zoals je leest gaat het echt niet om hele grote dingen waarmee je iemand kunt verrassen en het geluksgevoel kunt verhogen. Stuur vandaag nog iemand een leuk brievenbuscadeautje of gewoon een ansichtkaart. Wie ga jij verrassen?