Met wie ga jij wandelen binnenkort?

Nu ik niet meer hoef te rennen voor de trein, online shop en ik zoveel mogelijk thuis blijf en sociale contacten beperk om mezelf en anderen niet te besmetten met Corona, voel ik me steeds zwaarder. De zogeheten ‘corona-kilo’s’ vliegen er aan en mijn lontje wordt steeds korter. Maar niet getreurd, er is een oplossing: ga wandelen!

Onderzoek heeft bewezen dat wandelen goed is voor je gezondheid. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Bekijk dit leuke filmpje van een Amerikaanse arts die je zal overtuigen dat dagelijks wandelen super gezond is. Maar daarnaast doet het nog zoveel meer! Hieronder nog meer redenen om te gaan wandelen.

Wandelen is goed voor je humeur

Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Heb je wel eens last van onprettige gevoelens, of ben je depressief of angstig? Wandelen maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging zijn in deze gevallen dus ideaal.

Wandelen is goed voor je nachtrust

Slaap je slecht? Wandelen stimuleert je dag- en nachtritme. Door veel tijd in de open lucht te spenderen, zal je lichaam als vanzelf voelen wanneer het donker wordt en moe worden. Daarnaast zorgt de beweging zelf al voor een voldaan en rustig gevoel, waardoor woelen in bed tot het verleden hoort. 

Verandering van omgeving

Afwisseling is fijn en bevorderd creativiteit en geluk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een potje tennis of een sportschool is een wandeling altijd anders. Je kan kiezen tussen bos, duin, strand, of langs een rivier, maar ook een stadswandeling of gewoon een ommetje in je wijk kan al heel vernieuwend zijn. Heb je een vast rondje? Loop hem dan eens andersom, of ga op ontdekking en ga een keer een andere kant op om te kijken waar je dan uit komt. 

Wandelen is goedkoop en toegankelijk

Als je kan lopen dan kan je wandelen. Én je hebt er geen bijzondere uitrusting voor nodig. Dag of nacht, ver of dichtbij, lang of kort, wandelen kan altijd en overal. Er zijn vele wandelroutes al uitgestippeld. Download bijvoorbeeld gratis een van de routes van Staatsbosbeheer. Of gebruik de gratis app All Trails om je eigen wandelingen te tracken maar ook wandelingen van anderen in jou omgeving te zien.

Alleen of samen?

Of je nou met je hele gezin gaat of met een vriend/vriendin of alleen je kan het altijd en overal, alleen of samen. Is het je opgevallen dat er steeds meer wandelcoaches zijn. Wandelen en praten gaan nameiljk heel goed samen. Omdat je niet alsmaar iemand recht in de ogen kijkt praat je vrijer en sta je meer open. 

Wat zegt het RIVM?

Zolang er geen sprake is van een volledige lockdown kunnen we naar buiten om te wandelen. Een paar basis regels:

  • Ga alleen of met z'n tweeën (uitzonderingen: kinderen t/m 12 jaar, personen uit 1 huishouden).
  • Houdt met geen huisgenoten rekening met de 1.5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij griepverschijnselen.
  • Vermijd drukke plekken.
  • Ga op rustige tijdstippen.
  • Neem voldoende te eten en te drinken mee.

Met wie ga jij binnenkort op wandel date?

Dus zijn dit genoeg redenen voor je? Nodig binnenkort een keer een collega, buurman, zus of vriendin uit voor een mooie wandeling. Bel, app of nodig ze uit met een exclusieve Wandel Date uitnodiging. Ben je geen wandelaar? Houd je wel van speurtochten? Dan is Geocashing echt iets voor jou. Wil je meer actie? Misschien dan een Sport Date om samen te gaan mountainbiken of skeeleren? Zolang je maar buiten bent, een verandering van omgeving en beweegt kom jij gezond uit deze corona crisis!