Knuffelhormoon zonder knuffelen

In 20 seconden kan jij blijer, meer ontspannen en minder bang worden. Het enige wat je hoeft te doen is iemand knuffelen. Simpel toch?! Niet in corona tijden. Ik geef je 7 manieren om het ‘knuffelhormoon’ aan te maken.

Knuffelen of liefdevolle aanrakingen zijn niet alleen fijn, maar is ook nog eens gezond. Het kan een medicijn zijn voor zowel fysieke als geestelijke klachten. Het vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel. Werkt als pijnstiller en bevordert genezing en groei. Vergroot je vermogen om te leren. Helpt je spijsvertering. Maakt je socialer, vriendelijker, minder agressief. En ook liefdevoller. Vrediger. Het wonder middel die dit veroorzaakt is Oxytocine, en het goede nieuws is dat het gratis is en ook nog eens voor iedereen beschikbaar. Dag en nacht. 

Knuffelhormoon

Tijdens de aanraking van een knuffel, streling of kus komt het hormoon Ocytocine vrij. Ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’. Dit wondermiddel maakt je lichaam zelf aan.

De voordelen van Oxytocine:

  • Je wordt er blij van. Knuffels maken de weg vrij voor dé 2 vrolijkheidshormonen: Dopamine en Oxytocine. Een natuurlijke anti-depressiva. 
  • Het versterkt relaties. Oxytocine wordt ook wel het ‘liefdes hormoon’ genoemd. Het versterkt gevoelens als toewijding, binding en vertrouwen.
  • Versterking van het vertrouwen in jezelf en de ander
  • Het verminderd stress. Door daling van bloeddruk en hartritme wordt je rustig en ontspannen.
  • Verminderd gevoel van agressiviteit en angst.

Onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt, hoe gemakkelijker het is om nog meer aan te maken. Dat betekent dus dat als je de volgende acties uitvoert, het steeds gemakkelijker zal zijn om je goed te voelen. 

 

Knuffelen

Volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken is lichamelijk contact net zo belangrijk als eten en drinken. Zonder warm lichamelijk contact dreigen we van binnen koud en kil te worden. Baby’s die weinig worden geknuffeld, ontwikkelen zich duidelijk minder goed. Het is alsof ze geen batterij hebben die hen oplaadt. Ze groeien slechter, hebben moeite met leren, zijn vatbaarder voor ziektes, kunnen zich moeilijker in een ander verplaatsen. 

Heb je huisgenoten? Pak ze dus eens wat vaker en langer vast. Maak tijd voor groepsknuffels en geef je partner een zoen, en als je de kids op bed legt, geef ze nog eens lekker een stevige knuffel! Een high five, schouderklop of een massage telt ook trouwens.

Geen huisgenoten? Het schijnt dat het ook werkt bij het knuffelen van objecten. Heb je zelf dus behoefte aan een knuffel, maar is er net niemand in de buurt? Knuffel een boom, een kussen of een grote knuffelbeer. Hoe je het ook voor elkaar gaat krijgen, Knuffel! Want knuffelen is gezond, wanneer je knuffelen wil. Simpel, toch? Of, neem een huisdier! (of een oppashond).

Aanmoedigende woorden

Het geven en ontvangen van complimenten zorgen ook voor een toename van je oxytocine productie. Woorden zijn krachtige hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat anderen zich goed voelen en dat jij je goed voelt. Ze dragen vriendelijkheid, medeleven en liefde over. Ze verbinden ons ook met anderen waardoor de oxytocinespiegel bij beide personen stijgt.

Luisteren naar anderen

Luisteren is ook een ongelooflijke manier om dit hormoon te laten stijgen. Iedereen wil zich erkend voelen. We willen allemaal graag weten dat we gehoord en aanvaard worden. Wanneer je lichamelijk aanwezig bent terwijl je naar de andere persoon luistert, creëert het een verbinding tussen jullie twee. Aandachtig luisteren en alle afleidingen negeren geeft een onvergelijkbaar gevoel van beloning.

Luister met je ogen, zonder afgeleid te worden door je telefoon of iets anders. Ga niet multitasken wanneer iemand je aandacht nodig heeft. Geef al je aandacht aan de persoon die tegen jou praat. 

Meditatie

Meditatie ontspant het lichaam en de geest. Een vorm van relaxatie voor lichaam en geest. Wanneer je je niet in een vlucht-of-vechtsituatie bevindt, wordt er oxytocine aangemaakt. Dit evenwicht doet de bloeddruk dalen en neemt stress weg.

Beweging

Beweging is niet alleen goed om het lichaam gezond te houden. Je maakt ook endorfine- en oxytocine aan. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool of hardlopen. Wandelen in de buitenlucht of thuis een paar lichte oefeningen doen is al voldoende om de oxytocinespiegel te doen stijgen en je snel beter te voelen.

Huilen

Hoe lekker is het om af en toe even een potje te janken? Je emoties opkroppen veroorzaakt stress en lichamelijke problemen. Je oxytocinespiegel daalt ervan. Huilen lucht op en laat je oxytocinespiegel stijgen. 

Wees gul en geef aan anderen

Geven en krijgen maakt ons gelukkig. Gul zijn in het geven van je tijd en aandacht aan iemand anders, zorgt ervoor dat er gevoelens van dankbaarheid en verbinding ontstaan. Het gevolg is dat er grote hoeveelheden oxytocine vrijkomen.

Een ander gebaar dat oxytocine vrijmaakt, is een geschenk maken voor iemand vanuit het hart. Om dit te doen heb je geen excuus nodig zoals een groot succes of het vieren van een verjaardag. Wat echt oxytocine vrijmaakt, is met genegenheid aan de andere persoon denken en de wens voelen om hem gelukkig te maken. Wie ga jij gelukkig maken?