Attent zijn, hoe doe je dat? Check deze 5 simpele tips

Vind je het ook zo fijn als andere mensen attent zijn en vraag je je weleens af hoe ze daar zo goed in zijn? Mensen die attent zijn vergeten bijna geen enkele verjaardag, afspraak of belangrijke gebeurtenis. Ze hebben vaak de perfecte timing voor bijvoorbeeld een berichtje, telefoontje of kaartje. Om jaloers op te worden! Of toch niet? Want ook jij kan (vaker) attent zijn. Attent zijn, hoe doe je dat? Check deze 5 simpele tips.  

Tip 1: Een luisterend oor bieden 

Dit is een waardevolle tip om attent te zijn. Door goed te luisteren naar vrienden, familie, kennissen en andere mensen om je heen, weet je wat er bij een ander speelt, wanneer iemand jarig is of waarmee ze zich bezighouden. Zo weet je wanneer je iemand een compliment kan gebruiken, iemand kan feliciteren of succes kan wensen. Een luisterend oor bieden is voor iedereen fijn en is echt het begin van attent zijn. 

Tip 2: Schrijf belangrijke gebeurtenissen op

Een luisterend oor bieden is natuurlijk echt heel attent! Maar vervolgens moet je ook nog kunnen opslaan wanneer iemand een afspraak heeft bij de huisarts of ziekenhuis, een uitslag krijgt, een belangrijk examen of een andere belangrijke gebeurtenis heeft. We zijn nou eenmaal niet gemaakt om alles van iedereen en jezelf te onthouden. Daar zijn de handige agendas en verjaardagskalenders voor gemaakt. Houd verjaardagen, trouwdagen en overlijdensdata bij op de kalender op de wc bijvoorbeeld en schrijf belangrijke dingen direct op in je agenda. Ook handig: gebruik een digitale agenda en zet een herinnering aan voor 1 dag van tevoren. Deze geheugensteuntjes helpen je belangrijke gebeurtenissen, verjaardagen en andere dingen te onthouden. Een simpele tip die je helpt om attent te zijn.  

Tip 3: Stel niets uit

Je herkent het vast wel, je wilt een kaartje sturen of een belletje plegen, maar het komt er op dat moment niet van. Dat doe ik straks wel even, denk je dan. Een zinnetje dat vervolgens op de lange baan wordt geschoven, waardoor het compleet vergeten wordt. Gemiste kans! Stel geen dingen uit die je eigenlijk direct voor elkaar wilt maken, want in de regel wordt het daarna per ongeluk vergeten. 

Tip 4: Altijd iets in huis 

Wil je soms spontaan iemand iets cadeau kunnen geven, een leuk kaartje sturen of iets lekkers geven? Zorg dan dat je altijd iets in huis hebt. Koop een paar mooie kaarten (en postzegels), haal een aantal brievenbuscadeautjes in huis of zorg dat je pakken bakmix in huis hebt. En o ja … zorg dat het voor elk moment kan. Zo heb je altijd iets in huis om weg te geven of op te sturen en hoef je niet direct de winkels op te zoeken. Dat maakt het attent zijn een stuk gemakkelijker. 

Tip 5: Het zijn de kleine dingen …

We toppen de tips af met deze laatste en belangrijkste tip. Je hoeft echt niet alleen maar attent te zijn door cadeautjes te geven. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kleine dingen waarmee je een groot verschil kunt maken: 

  • Geef iemand een compliment als je iets ziet wat je fijn of leuk vindt.
  • Doe af en toe een paar boodschappen voor een oudere buurman/buurvrouw die slecht ter been is of een vriendin die ziek is.
  • Was de ramen van de buren als je bij jezelf de ramen aan het wassen bent of hark het blad uit de tuin van de buren een keer mee. 
  • Bel spontaan een vriendin, je moeder, zus, oma, oom of andere kennis op om te vragen hoe het gaat en of je iets kan betekenen voor ze.
  • Bedank iemand voor wat ze hebben gedaan.
  • Pas een keer op de kinderen van je vriendin, zodat ze een moment voor haarzelf kan plannen. 

Het is fijn om attent te zijn en wie goed doet, goed ontmoet! Iemand in je omgeving kan op deze manier ervaren hoe fijn het is om gezien te worden en een helpende hand geboden te krijgen. Je zult merken dat de ander het waardeert en ook graag attent wilt zijn naar jou en de naasten om hen heen. 

Dit waren onze 5 simpele tips om (vaker) attent te kunnen zijn. Zijn we nog belangrijke tips vergeten, laat het ons weten.