De kracht van geur

De kracht van geur

Wat geur met je kan doen is fascinerend. Om te beginnen is geur persoonlijk. Niemand kan bepalen of een geur daadwerkelijk vies of lekker is. Geur kan wel een bepaald gevoel geven. Het koppelt zich aan ervaringen en gebeurtenissen. Zo kan het herinneringen en gevoelens van toen weer oproepen.

Bos en appeltaart

Wandelde je vroeger vaak met oma door het bos? Grote kans dat je daaraan denkt, bij het ruiken van de eerste verse blaadjes aan de bomen.

En je kent de theorie van de versgebakken appeltaart wel he, wanneer je huis te koop staat en er bezichtigingen zijn.. De geur van appeltaart geeft iedereen het gevoel van thuiskomen, huiselijkheid en gezelligheid.

Nou ligt die appeltaart er wel heel dik op; het kan een stuk subtieler. Maar welk gevoel zou een eigenaardig ruikend huis bij jou achterlaten na een bezichtiging? Gelukkig zijn er al makelaars die zorgen voor een prettige geur in de huizen, door -als service- geurvaasjes neer te zetten of een roomspray te gebruiken. 

De scotch en soda geur

Hotels en winkels hebben ook steeds vaker een signature geur die middels geurmachines subtiel door de ruimte wordt verspreid. Geuren die samengesteld zijn op basis van de ervaring die ze klanten en gasten mee willen geven. Scotch & Soda is misschien wel het bekendste voorbeeld. Zodra je de winkels binnenstapt ruik je de scotch & soda geur. Maar de geur zit ook in de kleding, dus bij een online bestelling word je er ook mee geconfronteerd. En wil je de geur vaker gebruiken? Dan koop je het parfum of het wasmiddel.

Geur in de maatschappij

Maar geur wordt heus niet alleen maar ingezet bij commerciële belangen. Ziekenhuizen en verzorgingscentra gebruiken geur om je te kalmeren en stiekem ook om nare geuren te maskeren. En er is een project gaande waarbij kalmerende geuren ’s nachts in een druk en vaak onrustig uitgaansgebied wordt verspreid, in de hoop op minder agressie. En de eerste resultaten zijn positief!

Je brein koppelt geur dus aan herinneringen. Laten we daarom vooral heel veel positieve herinneringen maken en daar geur aan koppelen. Bijvoorbeeld: koop speciaal voor tijdens je vakantie een nieuw/ander luchtje (kan ook shampoo of douchegel zijn). Wanneer je die geur na je vakantie weer eens ruikt, begint de herinneringenmachine in je hersenen direct te werken en waan je je weer op diezelfde fijne plek. 

Dus, wat geur met je kan doen is fascinerend. Maar wat je met geur kan doen, is minstens zo interessant!

Tessa Dijkhuis van Takai Scented Private Labels (tegenwoordig Blueyse) realiseert collecties voor merken en bedrijven op het gebied van geur. Dit kan zowel voor interieur zijn, als voor beauty. "Een eigen parfum of een collectie home-fragrances… we zoeken altijd naar de juiste uitstraling en geur."  Takai en Happy Whatever bundelde krachten en brachten samen onze Happy Scents uit.